”Smulans” hemlighet

”Smulans” hemlighet

En riktig kondiskaka med choklad och potatis som vi serverat i Konditori Smulan på skördefest på Bodaholms gård!

Ca 50 st

200 g smör

4 dl socker

6 ägg

250 g kall potatis (4 st)

300 g sötmandel

12 bittermandlar

rivet skal av 1 apelsin

Till garnering:

250 g mörk blockchoklad+ 2 msk matolja

50 g ljus blockchoklad + 1 msk matolja

Klä en långpanna (30×40 cm) med bakplåtspapper. Smörj och mjöla pappret väl.

Skala och pressa eller riv potatisen. Riv mandeln. Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggulorna, en i taget, och vispa mellan varje gula. Rör därefter ned potatis, mandel, och rivet apelsinskal. Vispa vitorna till hårt skum och vänd ned dem sist.

Bred ut smeten i långpannan och grädda i ugn, 175°C, 20-25 min. eller tills kakan känns torr. Stjälp upp den och dra bort pappret. Låt kakan kallna.

Smält chokladen, mörk och ljus var för sig, i vattenbad tillsammans med oljan. Bred den mörka chokladen över kakan. Garnera med den ljusa som droppas över den mörka från hög höjd. Låt kakan stå kallt så chokladen stelnar. Skär kakan i bitar