Fest, konst, potatis och grödor

Vår verksamhet

Flera goda sorter

Bodaholms potatis

King Edward är den mest odlade matpotatis-sorten i Sverige på grund av sin mycket goda smak och bra kok-egenskaper. Sorten introducerades i samband med kröning av King Edward den VII 1902 i England. Karakteristiskt är det gula skalet med rosa fläckar. King Edward har en gulvit till vit köttfärg och ett torrt mjöligt kok. Den passar utmärkt till kokning, ugnsbakning, potatismos, fritera, gnocchi mm.

Förutom King Edward kan du här på vårvintern köpa fastkokande Fakse och Gala samt lantsorten med lila skal och vitt mjöligt kok som vi kallar Luröpotatis.

 

Till hösten har vi återigen kockarnas favorit Mandelpotatis, salladspotatisen Amandine, sommarpotatisarna Solist och Gala, den intensivt blålila Blå Kongo och flera andra spännande sorter.

Läs mer om vår potatis och hur det går till på gården under ett år här!

Välkommen till

skördefest på Värmlandsnäs

Första helgen i september sjuder Värmlandsnäs av liv när den årliga Skördefesten går av stapeln. Självklart är vi med! Enbart för Skördefesten odlar vi minst tio sorter som vi tycker är spännande och goda. Och så har vi vår trotjänare King Edward såklart. Potatistavlan återkommer också, med nya motiv varje år. Läs mer om den nedan. Vi har även lördagsformen av potatis, endast till Skördefesten låter vi göra chips av våra potatisar.

Välkommen till

skördefest på Värmlandsnäs

Första helgen i september sjuder Värmlandsnäs av liv när den årliga Skördefesten går av stapeln. Självklart är vi med! Enbart för Skördefesten odlar vi minst tio sorter som vi tycker är spännande och goda. Och så har vi vår trotjänare King Edward såklart. Potatistavlan återkommer också, med nya motiv varje år. Läs mer om den nedan. Vi har även lördagsformen av potatis, endast till Skördefesten låter vi göra chips av våra potatisar. Vi hoppas på att Skördefesten återigen kan arrangeras nu till hösten 2021.

En vägg fylld av

potatismosaik

Konstverket ”Potatismosaik på Bodaholms gård” täcker en hel vägg och består av vår egen potatis med olika former och färger. Den är dryga 15 kvadratmeter och kan upplevas i potatiskällaren på Bodaholms gård under hela Skördefesthelgen. Sedan 2016 samarbetar vi med Marianne Westerberg som årligen skapar ett nytt hemligt motiv vars tema genomsyrar hela lokalen. De första sju åren (2009-2015) var det Emma Karp Lundström som skapade potatistavlor på Bodaholms gård.

 

2020-2021 Skördefest och potatistavla inställt med hänsyn till Covid-19

2019 Milla i Stora skogen, Marianne Westerberg

2018 Roten till det goda, Marianne Westerberg

2017 Får och potäter, Marianne Westerberg
2016 Vänervy, Marianne Westerberg
2015 Måltid, Emma Karp Lundström
2014 Potatisplockning, Emma karp Lundström
2013 Älgen, Emma Karp Lundström
2012 Tuvstarr, Emma Karp Lundström
2011 Fönster mot Vänern Emma Karp Lundström
2010 Potatisplanta, Emma Karp Lundström
2009 Bäckholmarna, Emma Karp Lundström

Åsa Rölin erbjuder i det egna företaget Potatiskonsult Åsa Rölin AB rådgivning till yrkesodlare av potatis. Åsa arbetar med olika uppdrag inom kunskapsområdet potatis i hela Sverige. Skriver faktaskrifter och artiklar till t.ex. tidningen Viola Potatis. Hon medverkar även som expert och rådgivare i olika utvecklings- och forskningsprojekt som handlar om potatis och grönsaker. Vidare både anordnar och medverkar Åsa på olika kurser och föredrag om potatis från jord till bord. Vill du veta mer att ta kontakt med Åsa 0790-74 54 24

Jag vill veta mer.