Kokt potatis

Kokt potatis är en delikatess som man inte tröttnar på. Nyttig och enkel att tillaga.

Välj jämnstora potatisar.
Skala dem medan vattnet kokar upp eller lägg dem i kokande vatten med skalet på. Det är viktigt att snabbt komma upp i 55 – 65°C för rätt konsistens och för att minska nedbrytning av vitamin C. King Edward är klar efter cirka 20 minuter och Asterix efter 25-30 minuter. Prova med potatissticka.
Häll av vattnet, låt potatisen ånga av utan lock någon minut.
Lägg gärna upp i uppläggningsskål, King Edwards fina mjöliga yta kommer då bäst till sin rätt. Det går även att hålla noga koll på koktiden med hjälp av en termometer: matpotatis är färdigkokt vid cirka 96 grader celcius centrumtemperatur och färskpotatis vid 94°C.

Potatis passar utmärkt att koka i en ångugn. Öppna och stäng inte under koktiden eller stoppa in ”frysta grönsaker” under tiden. Detta gör att temperaturintervallet 55 – 65°C passeras för långsamt och rätt konsistens inte uppnås.

Varmhåll aldrig potatis mer än 30 minuter. Den allmänna rekommendationen för storhushåll är 60 minuter.

pot1