27 mar Potatismos
4 portioner
1 kg mjölig potatis, exempelvis King Edward eller Ovatio (10-12 st)
2 msk (50 g) smör
2,5 dl kokande mjölk
salt och peppar
Skölj, skala och skär potatisen i bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten, koka inte för länge då blir moset för vattnigt. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av en liten stund. Pressa potatisen genom potatispress eller mosa den med potatisstöt eller elvisp. Tillsätt matfett och lite mjölk. Arbeta moset kraftigt och späd med mera mjölk. Vispa moset luftigt och smaksätt med salt och peppar.
Potatismos kan varieras i all oändlighet. Det är bara fantasin som sätter gränser.
Blått mos: välj Blå Kongo.
Grönt mos: blanda i 2 msk pesto.
Vitlöksmos: tryck ut den ugnsbakade vitlöken ur skalet, krossa dem och blanda i.
Rotfruktsmos: koka med olika rotfrukter, som till exempel morötter, kålrot, palsternacka etc., tillsammans med potatisen.
Medelhavsmos: välj smaksättning bland tapenade, chili, soltorkade tomater, paprika, parmesanost.
Örtmos: finhacka och rör i örter.