28 maj Frasvåfflor
Detta recept kommer från ett privat recepthäfte från 1920. Att använda kokt potatis i bakning och matlagning har historiskt sätt varit vanligt. Att använda kokt potatis passar också utmärkt i det moderna hushållet. Det är ett bra sätt att ta till vara rester, det går snabbt och våfflorna blir matigare. Våfflor med potatis i blir riktigt goda.
Ingredienser
300 g kokt kall potatis, skalad
3¾ dl vetemjöl
½ l mjölk
1-2 msk matfett
Ev 1 tsk bakpulver
Ca 1-2 msk matfett till våffeljärnet
Beredning
Smält matfett och låt det svalna (om inte flytande matfett används).
Blanda vetemjöl och hälften av mjölken till en jämn smet.
Riv potatisen.
Rör resten av mjölken, den rivna potatisen och matfettet. Blanda väl och låt smeten stå ca 1 timma för att svälla.
Tillsätt bakpulver om lite fluffigare våfflor önskas.
Hetta upp ett våffeljärn. Pensla våffeljärnet med smält matfett/flytande matfett. Lägg på ¾-1 dl smet. Grädda våfflorna gulbruna. Lägg dem på galler så håller de sig frasiga.
Servera med salta eller söta tillbehör. Sylt, bär och grädde eller exempelvis med creime fraise, lök och rom.
Få mer inspiration genom att läsa om potatisens historia, matkultur och recept på hemsidan Potatisitiden.