Hasselbackspotatis

Hasselbackspotatis

Det klassiska receptet är att skära potatisen i skivor men inte helt igenom. Hjälpmedel för att lösa detta på ett enkelt sätt är att lägga potatisen i träsked eller att lägga en skärbräda på den skärbräda som man skär potatisen. Potatisen läggs på den understa skärbördan dikt an den övre skärbrädan som används som ett stopp så kniven inte går helt igenom. Smör och salt klickas på och potatisen tillagas i ugnen. Under tillagningstiden kan det smälta fettet i formen penslas på potatisen. Ströbröd eller riven ost strös över och potatisen tillagas tills den är mjuk och har fått färg.

Ursprunget till ”Hasselbackspotatis” kan inte helt klarläggas. Söker man på Internet om Hasselbackspotatisens kreatör får man två versioner; en värmländsk kockelev som 1953 praktiserade på Hasselbackens restaurang eller 1955 av rektorn på Hasselbackens restaurangskola. Tidsmässigt är det svårt att tro att detta stämmer eftersom tillagningssättet beskrivs redan 1919 av Dea Forsberg i ”107 Sätt att tillaga potatis”.

Källa www.potatisitden.se

hasselbackspotatis