Potatisklimp

Potatisklimp

Potatisklimp tillagades redan på 1700-talet i Sverige och serverades i soppa. De tillagas på ungefär samma sätt och med samma ingredienser som Gnocci. Skillnaden är att potatisklimp innehåller mindre andel vetemjöl och mer smör. Kryddningen varierar. I flera recept används hackad persilja vilket blir gott och fint i soppan. Även muskot, lök, bittermandel, socker, salt och kardemumma nämns.

Ingredienser
250 g kokt kall potatis, skalad (ca 400 g rå potatis med skal)
25 g matfett
1 ägg
1 krm salt
Ca 2-3 msk hackad persilja
Ca 3 msk vetemjöl eller så mycket det behövs.

Beredning

  • Pressa eller riv den kokta potatisen. Arbeta in matfett och därefter ägg, hackad persilja och salt till en smidig deg. Tillsätt vetemjöl, mängden anpassas efter hur saftig potatisen är.
  • Med hjälp av en matsked formas klimpar som läggs i kokande vatten. Klimparna ska koka ca 10 minuter.
  • Potatisklimparna kan serveras som tillbehör eller läggas i soppan precis innan servering.

Detta recept kommer från 107 Sätt att tillaga potatis / Sammanställda av Dea Forsberg, 1919 och finns med på hemsidan Potatisitiden. Få mer inspiration genom att läsa om potatisens historia, matkultur och recept på www.potatisitiden.se.