Potatissoppa

Potatissoppa

Använd gärna potatissorter med olika färg på knölköttet, t ex vit mjölig King Edward till purén och en gul fast potatis i bitar.

I ursprungsreceptet från 1853 ingår inga fler ingredienser. Men soppan kan dekoreras och smaksättas ytterligare med exempelvis rå rödlök, persilja, fräst svamp eller vad som finns hemma och är passande för årstiden. Denna soppa blev uppskattad då vi serverade den Skördefest på Värmlandnäs 2017.

4 port
Ingredienser
500 g mjölig potatis
300 g fast potatis
1 l vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 krm muskotnöt, riven/malen
Salt
Svartpeppar
1 dl grädde
2 äggulor

Till servering:
Oststänger

Beredning

Skala och dela den mjöliga potatisen i bitar. Koka potatisen tillsammans med buljongtärningen i 6 dl vatten.

Skala den fasta potatisen och dela den i mindre ätstora bitar. Koka potatisen samtidigt som den mjöliga potatisen men i separat gryta med 4 dl vatten.

Låt de båda grytorna med potatis koka cirka 15 minuter eller något längre tills potatisen är mjuk. Mixa eller vispa den mjöliga potatisen tillsammans med kokvattnet till en lös pure.

Häll ner den mixade soppan i grytan med de fasta potatisbitarna och dess kokvatten. Krydda med riven alt malen muskotnöt. Smaka av med salt och svartpeppar.

Blanda grädde och äggulor i en skål. Strax innan servering rörs äggblandningen försiktigt ner i soppan.

Det finns många fina recept med potatis. Detta recept och många till finns att hitta på hemsidan Potatisitiden. Få inspiration genom att läsa mer om potatisens historia, matkultur och recept.