28 maj Saltbakade potatisar med mojosås
4 port
1kg potatis, King Edward, passar även med färskpotatis
grovt salt
Mojosås:
2 röda paprikor
1/2 gul lök
3 tomater – skalade
2 vitlöksklyftor
1/2 röd chilipepparfrukt
1 tsk rostade spiskumminfrön
1 msk torkad oregano
salt och peppar
50g skalad mandel, ev. rostad
ca 1dl olivolja
2 msk vitvinsvinäger
Borsta potatisarna väl och picka dem med gaffel. Lägg grovsaltet i en form och lägg på potatisen. Baka i ugnen i 225 grader, tills potatisen är mjuk.
Gör ett snitt i tomaterna och lägg dem i kokande vatten ca 1 minut. Ta upp och lägg i isvatten. Dra av skalet på tomaterna. Halvera paprikorna, skala och klyfta löken, rosta tillsammans med mandeln i 225-250 grader. Paprikorna ska bli mjuka och lite bruna. Vänd ett par gånger. Låt sedan paprika och lök svalna, skär i bitar och häll i en mixer. Tillsätt de övriga ingredienserna utom olivoljan, mixa allt och tillsätt oljan lite i taget. Kör till en grovhackad tjock sås. Smaksätt med vinäger och späd med lite vatten om den känns för tjock. Mandeln kan uteslutas om man så vill.