Saltbakade potatisar med mojosås

Saltbakade potatisar med mojosås

4 port

1kg potatis, King Edward, passar även med färskpotatis

grovt salt

Mojosås:

2 röda paprikor

1/2 gul lök

3 tomater – skalade

2 vitlöksklyftor

1/2 röd chilipepparfrukt

1 tsk rostade spiskumminfrön

1 msk torkad oregano

salt och peppar

50g skalad mandel, ev. rostad

ca 1dl olivolja

2 msk vitvinsvinäger

Borsta potatisarna väl och picka dem med gaffel. Lägg grovsaltet i en form och lägg på potatisen. Baka i ugnen i 225 grader, tills potatisen är mjuk.

Gör ett snitt i tomaterna och lägg dem i kokande vatten ca 1 minut. Ta upp och lägg i isvatten. Dra av skalet på tomaterna. Halvera paprikorna, skala och klyfta löken, rosta tillsammans med mandeln i 225-250 grader. Paprikorna ska bli mjuka och lite bruna. Vänd ett par gånger. Låt sedan paprika och lök svalna, skär i bitar och häll i en mixer. Tillsätt de övriga ingredienserna utom olivoljan, mixa allt och tillsätt oljan lite i taget. Kör till en grovhackad tjock sås. Smaksätt med vinäger och späd med lite vatten om den känns för tjock. Mandeln kan uteslutas om man så vill.