28 maj Sjömansbiff
En favorit för oss alla på Bodaholms gård med King Edward, älgkött och egen inlagd gurka.
4 portioner
400-500 g skivat nöt- eller älgkött
4 stora lökar
10-12 medelstora potatisar (0,8-1 kg)
2-3 msk smör
1 flaska lättöl
1 dl vatten
1 buljongtärning
1,5 tsk salt
Grovmalen svartpeppar
Persilja
Platta ut köttskivorna och dela dem i mindre bitar. Skala lök och potatis. Skär löken i tunna skivor, potatisen i tjockare. Bryn köttet på båda sidor och krydda.
(Om köttet behöver extra koktid låt det sjuda med öl, vatten och buljon i en gryta tills köttet är mört. Ta sedan upp köttet och spara vätskan.)
Varva potatis, kött och lök i en gryta, börja och sluta med potatis. Salta lite på potatisen överst. Häll på öl och buljong upplöst i vatten. Koka under lock på svag värme tills potatisen är mjuk, cirka 45 minuter. Klipp över persilja. Servera med inlagd gurka.