28 maj ”Smulans” hemlighet
En riktig kondiskaka med choklad och potatis som vi serverat i Konditori Smulan på skördefest på Bodaholms gård!
Ca 50 st
200 g smör
4 dl socker
6 ägg
250 g kall potatis (4 st)
300 g sötmandel
12 bittermandlar
rivet skal av 1 apelsin
Till garnering:
250 g mörk blockchoklad+ 2 msk matolja
50 g ljus blockchoklad + 1 msk matolja
Klä en långpanna (30×40 cm) med bakplåtspapper. Smörj och mjöla pappret väl.
Skala och pressa eller riv potatisen. Riv mandeln. Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggulorna, en i taget, och vispa mellan varje gula. Rör därefter ned potatis, mandel, och rivet apelsinskal. Vispa vitorna till hårt skum och vänd ned dem sist.
Bred ut smeten i långpannan och grädda i ugn, 175°C, 20-25 min. eller tills kakan känns torr. Stjälp upp den och dra bort pappret. Låt kakan kallna.
Smält chokladen, mörk och ljus var för sig, i vattenbad tillsammans med oljan. Bred den mörka chokladen över kakan. Garnera med den ljusa som droppas över den mörka från hög höjd. Låt kakan stå kallt så chokladen stelnar. Skär kakan i bitar